Ова јадење во минатото можеле да си го дозволат само богатите, па така и го добило името чорбаџиски ручек. Денешното динамично време не ни дава многу простор за заеднички семејни оброци, но неделата е секако резервирана за убав, опуштен семеен ручек. Токму затоа, ви го предлагаме рецептот за чорбаџиски ручек.
Состојки:
половина килограм телешко месо
1 кромид
1 зелена пиперка
300 гр. шампињони
4 чорбаџиски пиперки (потпечени и отстоени во маринада од оцет, магдонос и лук)
1 филџан сос од домати
3 кисели краставички
100 гр. сирење
4 јајца
сол, црвена пиперка и свеж магдонос
Подготовка:
Месото се сецка на коцки и се става да се пропржи. Се додава секцканиот кромид, шампињоните и зелената пиперка. По 5-6 минути се додаваат сецканите краставички, сосот од домати и чорбаџиските пиперки. Откако ќе се издинста, после 20-30 минути се става сирењето, иситнето на трошки. На крај во тавата се додаваат изматените јајца, јадењето се посолува и се ставаат другите зачини. Се готви уште 15 минути.
Вистинско уживање за неделен семеен ручек.