Оваа кремаста и ароматична супа од морков и ѓумбир е идеална за овој период од годината, но и за подобрување на имунитетот.
Photo by Foodie Factor
Слаткиот вкус на морковите совршено се комбинира со свежата, зачинета нота на ѓумбирот, создавајќи мазна и вкусна супа.
Состојки:
Начин на подготовка:
Пржење на основата – Во големо тенџере, загрејте го маслиновото масло на средна температура. Додајте го исечканиот кромид и пржете 3-4 минути додека не стане стаклест. Додајте го лукот и ренданиот ѓумбир, па пржете уште една минута додека не замириса.
Додавање на морковите – Додајте ги исечканите моркови и мешајте неколку минути за да омекнат малку.
Готвење на супата – Додајте ја зеленчуковата супа (бульон) и оставете да зоврие. Намалете ја температурата и оставете да се вари околу 20-25 минути, додека морковите не станат меки.
Блендирање – Со рачен блендер (или со ставање во блендер во неколку наврати), измелете ја супата додека не добие мазна и кремаста текстура.
Финални додатоци – Додајте кокосово млеко или павлака за дополнителна кремавост. Зачинете со сол, бибер, ким и куркума (ако користите). Прилагодете го вкусот по желба.
Послужување – Сипете ја супата во чинии, украсете со свежи зачини како сечкан босилек или магдонос и послужете со парче свеж или тостиран леб.