Чорба од морков и ѓумбир

Оваа кремаста и ароматична супа од морков и ѓумбир е идеална за овој период од годината, но и за подобрување на имунитетот.

Photo by Foodie Factor

Слаткиот вкус на морковите совршено се комбинира со свежата, зачинета нота на ѓумбирот, создавајќи мазна и вкусна супа.

Состојки:

  • 1 лажица маслиново масло или путер
  • 1 средна главица кромид, исечкан
  • 3 чешниња лук, ситно исечкани
  • 1 лажица свеж ѓумбир, рендан
  • 5 големи моркови, излупени и исечкани
  • 4 чаши вода или супа од петел
  • 1/2 лажичка мелен ким (по избор)
  • 1/2 лажичка куркума (по избор, за дополнителна топлина)
  • Сол и бибер, по вкус
  • 1/2 чаша кокосово млеко или павлака (за кремаста текстура)
  • Свежи зачини (како магдонос или босилек) за декорација

​​​​​​​Начин на подготовка:

  1. Пржење на основата – Во големо тенџере, загрејте го маслиновото масло на средна температура. Додајте го исечканиот кромид и пржете 3-4 минути додека не стане стаклест. Додајте го лукот и ренданиот ѓумбир, па пржете уште една минута додека не замириса.

  2. Додавање на морковите – Додајте ги исечканите моркови и мешајте неколку минути за да омекнат малку.

  3. Готвење на супата – Додајте ја зеленчуковата супа (бульон) и оставете да зоврие. Намалете ја температурата и оставете да се вари околу 20-25 минути, додека морковите не станат меки.

  4. Блендирање – Со рачен блендер (или со ставање во блендер во неколку наврати), измелете ја супата додека не добие мазна и кремаста текстура.

  5. Финални додатоци – Додајте кокосово млеко или павлака за дополнителна кремавост. Зачинете со сол, бибер, ким и куркума (ако користите). Прилагодете го вкусот по желба.

  6. Послужување – Сипете ја супата во чинии, украсете со свежи зачини како сечкан босилек или магдонос и послужете со парче свеж или тостиран леб.