Центарот за туберкулоза станува Ковид центар

Центарот за туберкулоза планирано е да стане нов Ковид центар каде ќе се сместуваат пациенти заболени од вирусот, неофицијално дознава Курир.

Од неделата ваква намена доби и болницата на Институтот за белодробни заболувања кај децата – Козле која прима и возрасни пациенти заболени од Ковид-19. Таму веќе е хоспитализиран првиот пациент.

Во Детската болница Козле на располагање се 60 места за болничко лекување на возрасни и 15 за деца сомнителни и заразени од вирусот. Предвидено е во оваа болница да се носат пациенти со полесна и средна клиничка слика.

Покрај на Инфективната клиника, болницата „8 Септември“ која функционира како КОВИД-центар, сомнителни и заболени пациенти со коронавирус се лекуваат и во болниците во Куманово, Тетово, Штип, Велес, Прилеп, Битола, Охрид, а се подготвува и КОВИД-центар во Кавадарци.