Анализа: Колку ќе ве чини еден ден на плажа во Грција, вклучувајќи ги и патарините

За колку пари може да се помине еден ден на плажа во Грција зависи од неколку фактори како што се изборот на храна, пијалаци и дополнителни услуги. Еве просечни цени за некои од најчестите трошоци:

Основни трошоци:

 • Кафе: до 3 евра
 • Пица: околу 12 евра
 • Гирос: околу 10 евра​
 • Пиво: околу 4 евра​
 • Коктели: од 7 до 10 евра, во зависност од видот​
 • Свежи сокови и безалкохолни пијалаци: 3 до 4 евра​

Дополнителни услуги:

 • Изнајмување лежалки и чадори: Обично околу 5 до 10 евра за цел ден, но ова може да варира во зависност од плажата и сезоната.
 • Закуски и мали оброци: Од 3 до 5 евра за сендвичи или салати.

Пример за дневен буџет:

Ако планирате еден ден на плажа и потрошите на следново:

 • Кафе: 3 евра
 • Пица за ручек: 12 евра
 • Пиво или безалкохолен пијалак: 4 евра
 • Лежалка и чадор: 7 евра

Вкупно: 26 евра

Со овие трошоци, можете да очекувате да потрошите околу 25 до 30 евра за еден ден на плажа, вклучувајќи основни потреби како храна, пијалаци и удобности.

ПАТАРИНИ:

Пример патувањето од Скопје до Калитеа вклучува неколку патарини во Македонија и Грција. Според најновите податоци, еве ги главните трошоци за патарини:

 1. Македонија:
  • Од Скопје до границата со Грција (Богородица) има неколку патарини. За целосното патување од Скопје до Гевгелија, патувачите плаќаат пет патарини, со вкупен трошок од околу 350 денари во еден правец​.
 2. Грција:
  • Од границата со Македонија до Калитеа, исто така, има неколку патарини. Вкупниот трошок за грчките патарини изнесува околу 10 евра во еден правец.

Значи, за едно патување од Скопје до Калитеа и назад, патарините би изнесувале околу 700 денари за Македонија и околу 20 евра за Грција, што е приближно 1,200 денари. Вкупно, патувањето би чинело околу 1,900 денари за патарини во двата правца.

Овие трошоци може да варираат во зависност од промените во цените на патарините, па се препорачува да ги проверите актуелните цени пред да патувате.