Американски палачинки со банана

Овие меки, воздушести палачинки се одличен избор за појадок,  а додатокот од банана им дава природна сладост и богата арома.

Photo by Vlada Karpovich

Еве како да ги подготвите:

Состојки (за околу 8 палачинки)

  • 1 ½ шолја (околу 200 g) брашно
  • 2 лажици шеќер (по желба може кафеав шеќер)
  • 2 лажички прашок за пециво
  • ¼ лажичка сол
  • 1 јајце
  • 1 шолја (околу 240 ml) млеко (може и растително млеко)
  • 1 зрела банана (изгмечена)
  • 2 лажици растопен путер (или масло по избор)
  • Масло или путер за премачкување на тавата

Подготовка

  1. Подготовка на суви состојки. Во поголем сад, измешајте го брашното, шеќерот, прашокот за пециво и солта.

  2. Подготовка на влажни состојки. Во друг сад, изматете го јајцето. Додајте го млекото, растопениот путер и изгмечената банана. Добро промешајте додека не се соединат сите состојки.

  3. Соединување на смесата. Постепено додавајте ги влажните состојки во сувите, мешајќи со лажица или маталка. Не мешајте предолго – доволно е само да нема видливи грутки од брашно. Густината на смесата треба да биде нешто погуста од класичната смеса за палачинки.

  4. Печење. Загрејте нелеплива тава на средно силен оган. Можете да додадете капка масло или путер за да не залепат палачинките. Со помош на кутлача или голема лажица, сипајте од смесата, оформувајќи кружна палачинка со дијаметар од околу 8-10 cm.

    • Печете додека површината на палачинката не почне да создава мали меурчиња (обично 1-2 минути), па потоа превртете ја.
    • Печете уште 1 минута од другата страна или додека не порумени.
  5. Сервирање. Наредете ги палачинките една врз друга, а потоа можете да ги украсите по желба:

    • Дополително кругчиња од свежа банана
    • Јаворов сируп, мед или џем
    • Јаткасти плодови за дополнителна крцкавост (ореви, бадеми и сл.)
    • Свежо овошје (јагоди, боровинки и сл.)

Уживајте во овие меки, миризливи американски палачинки со банана и споделете ги со семејството или пријателите за убав, вкусен почеток на денот!