Овие меки, воздушести палачинки се одличен избор за појадок, а додатокот од банана им дава природна сладост и богата арома.
Photo by Vlada Karpovich
Еве како да ги подготвите:
Состојки (за околу 8 палачинки)
Подготовка
Подготовка на суви состојки. Во поголем сад, измешајте го брашното, шеќерот, прашокот за пециво и солта.
Подготовка на влажни состојки. Во друг сад, изматете го јајцето. Додајте го млекото, растопениот путер и изгмечената банана. Добро промешајте додека не се соединат сите состојки.
Соединување на смесата. Постепено додавајте ги влажните состојки во сувите, мешајќи со лажица или маталка. Не мешајте предолго – доволно е само да нема видливи грутки од брашно. Густината на смесата треба да биде нешто погуста од класичната смеса за палачинки.
Печење. Загрејте нелеплива тава на средно силен оган. Можете да додадете капка масло или путер за да не залепат палачинките. Со помош на кутлача или голема лажица, сипајте од смесата, оформувајќи кружна палачинка со дијаметар од околу 8-10 cm.
Сервирање. Наредете ги палачинките една врз друга, а потоа можете да ги украсите по желба:
Уживајте во овие меки, миризливи американски палачинки со банана и споделете ги со семејството или пријателите за убав, вкусен почеток на денот!