5 одлични рецепти без масло за оние кои постат

Веќе започна Велигденскиот пост, најдолгиот од сите четири постa на православните христијани. Овој пост трае 48 денови и се смета за најстрогиот во годината. Во текот на овие 48 денови, храната се подготвува само на вода, без масти и масло. За време на викенди, дозволено е консумирање храна направена со масло. Доколку оваа година одлучивте да постите, имаме неколку одлични рецепти за вас.

1. Крем чорба од спанаќ

Потребни состојки:

  • 1 главица кромид

  • 2 чешниња лук

  • 3 компири

  • 400 грама спанаќ

  • 1 морков

  • 1 пашканат

  • Сол и бибер

  • Магдонос

Начин на подготовка:

Исчистете го зеленчукот и исечкајте го во големо тенџере. Додајте вода колку да го прекриете зеленчукот и гответе околу половина час. Потоа изблендирајте го сварениот зеленчук, додајте малку вода и зачинете.

2. Рижото со зеленчук

Потребни состојки:

  • 150 грама грашок

  • 150 грама моркови

  • 150 грама пченка

  • Околу 180 грама бел ориз

  • Сол и бибер

  • Свеж магдонос

  • Куркума (по желба)

Начин на подготовка:

Сварете го зеленчукот во малку вода, па кога ќе биде речиси готов додајте го добро измиениот ориз. Оставете да се вари 10-тина минути, а потоа тргнете го тенџерето од шпоретот. Додајте сол, бибер и свеж магдонос и добро промешајте. Доколку сакате, можете да додадете и куркума

3. Шпагети во сос од домати

Потребни состојки:

  • Доматен сос (може и свеж домат)

  • 2 моркови

  • 1 главица кромид

  • 1 чешне лук

  • Сол и бибер

  • Оригано

  • 1 пакување тестенини

Начин на подготовка:

Во малку вода динстајте ги лукот, кромидот и морковот. Пред водата да почне да врие, додајте го доматниот сос и зачинете. Во посебно тенџере сварете ги шпагетите „ал денте“. Потоа исцедете ја водата, додајте го сосот и добро промешајте.

4. Грав со вода

Потребни состојки:

  • 1 главица кромид

  • 2 чешниња лук

  • 2 моркови

  • 2 пашканати

  • 300 грама бел грав

  • Сол и бибер

  • Ловоров лист

Начин на подготовка:

Потопете го гравот во вода, па оставете го на рингла да зоврие. Кога ќе зоврие, исцедете го и додајте нова чиста вода. Потоа додајте го исечканиот лук, морковот и пашканатот и гответе околу 1 час. Додајте зачини и тргнете го тенџерето од шпоретот.

5. Пита со ориз и праз

Потребни состојки:

  • 1 праз

  • 300 грама сварен ориз

  • Сол и бибер

  • Кисела вода

  • 1 пакување кори за пита

Начин на подготовка:

Исечкајте го празот и динстајте го на малку вода. Потоа додајте го сварениот ориз и зачинете.

Одвојте една кора, ставете неколку капки кисела вода, па над неа ставете уште една кора. Нанесете од смесата со ориз и праз, свиткајте ја кората и ставете ја во тава за печење. Откако ќе го направите истото со сите кори, прелијте ја питата со кисела вода и оставете ја да се пече 20-тина минути на 200 степени.