5 лоши здравствени навики кои ги прават луѓето кои работат на компјутер

Пандемијата на коронавирусот целосно го смени нашиот начин на живот, а една од промените што ги донесе со себе е работењето од дома.

Многу луѓе ги заменија канцелариите со своја дневна соба, а сите оние фантазии за тоа како работата од дома е дел од работата од соништата паднаа покрај патот. За да работиме од дома, честопати ни треба повеќе концентрација, подобар дневен план и челични нерви за да се одбраниме од разни одвлекување на вниманието. Ако имате и деца, работата од дома станува научна фантастика. Но, грижите не завршуваат тука. Кога зборуваме за техничкиот дел, постојат голем број грешки што сите постојано ги повторуваме кога седиме на компјутер, и тие можат да се случат без разлика дали работите од дома или од удобноста на вашата канцеларија. За што точно станува збор, дознајте подолу.

Заборавате да трепкате

Гледањето во компјутер понекогаш трае со часови, а многу луѓе не забележуваат дека не трепкаат доволно. За да избегнете непријатни последици за очите, затворете ги очите малку на секои 15 минути и отворете ги без брзање. За дополнителен одмор за очите и главата, тргнете ги очите од мониторот и погледнете во друга насока најмалку 30 секунди.

Имате премногу висока тастатура

Премногу висока тастатура бара држење на рацете во неприродна положба, со што се зголемува можноста за развој на синдром на тендинитис и карпален тунел. За да избегнете ризик од овие синдроми, не работете на тастатура која е повисока од 3 инчи.

Вие не пиете доволно вода

Во канцелариите, температурата е често превисока, а недоволно честото зрачење доведува до исклучително сув воздух. За да му обезбедите на вашето тело доволно хидратација, пијте доволно вода.

Не станувате од столот

Седењето на една столица во иста позиција во текот на целото работно време има исклучително лошо влијание врз здравјето на вашите коски. Обидете се да го замените столчето со пилатес топка, станувајте редовно и во моменти кога имате неколкучасовна работа за која е потребно да седите на маса – поместете ги нозете, рацете и станете неколку моменти и потоа повторно седнете.

Нозете не го допираат подот

Исклучително е важно нозете да го допираат подот и да не се виткате премногу ако работите на компјутер (лаптоп). Ваквото (неправилно) држење на телото е исклучително лошо за вашето здравје. Држете го вашиот компјутер доволно висок, стапалата на подот или на потпирачот за нозе што ве осигурува дека седите во добра позиција.