5 будистички мудрости за среќен живот: Помалку осудувајте, повеќе прифаќајте

Во будистичкото учење, можеме да пронајдеме многу совети за среќен живот, па многу од нив можат да ни послужат како мотивација за промени во нашето секојдневие.

Вистината е дека самите можеме најмногу да си помогнеме, а никој друг нема толкава сила и моќ за тоа. Самите мораме да го креираме патот на својот живот.

Ова се будистички мудрости кои ќе ви помогнат да привлечете среќа.

  1. Помалку размислувајте, повеќе чувствувајте.
  2. Помалку зборувајте, повеќе слушајте.
  3. Помалку осудувајте, повеќе прифаќајте.
  4. Помалку жалете се, повеќе ценете се.
  5. Помалку плашете се, а повеќе сакајте.