4 состојки кои се добри за нашите нерви

Одржувањето на здрав нервен систем е од клучно значење за целокупната благосостојба.

Photo by Davies Designs Studio on Unsplash

Од справување со стресот до поддршка на когнитивните функции, храната што ја јадеме може да има големо влијание врз здравјето на нашите нерви. Одредени хранливи материи играат суштинска улога во заштитата и негувањето на нервниот систем, помагајќи да се намали анксиозноста, да се подобри фокусот и да се поддржи здрав мозок. 

Еве четири состојки кои се особено корисни за нашите нерви

Храна богата со магнезиум (на пример, спанаќ, бадеми, авокадо)

Магнезиумот е еден од најважните минерали за одржување на мирен и здрав нервен систем. Помага во регулирањето на невротрансмитерите, кои се хемикалии одговорни за испраќање сигнали во мозокот и низ телото. Недостатокот на магнезиум може да доведе до зголемено ниво на стрес и анксиозност. Храната како зелен лиснат зеленчук (спанаќ, кељ), бадеми, авокадо и цели зрна се одлични извори на магнезиум. Вклучувањето во вашата исхрана може да ја подобри функцијата на нервите и да помогне да се намалат симптомите на стрес и напнатост.

Омега-3 масни киселини (на пр., масна риба, ленено семе, ореви)

Омега-3 масните киселини се неопходни за здравјето на мозокот и нервите. Тие имаат антиинфламаторни својства кои ги штитат нервните клетки од оштетување, ја подобруваат когнитивната функција и помагаат да се спречи менталниот пад како што старееме. Омега-3, исто така, ја поддржуваат миелинската обвивка, заштитен слој кој ги опкружува нервите и обезбедува правилен пренос на сигналот. Масните риби како лососот, скушата и сардините се богати извори на омега-3, како и растителните опции како ленено семе и ореви.

Витамини Б (на пример, јајца, месо, зеленило)

Витамините Б, особено Б12, Б6 и фолатите (Б9), се неопходни за здравјето на нервниот систем. Овие витамини играат клучна улога во производството на невротрансмитери како што се серотонин и допамин, кои го регулираат расположението и функцијата на нервите. Витамините Б, исто така, го поддржуваат формирањето на миелинот, кој ги штити нервите. Храната богата со витамини од групата Б вклучува јајца, посно месо, млечни производи и темно лиснат зеленчук. Недостатокот на витамините Б може да доведе до оштетување на нервите, но и нарушувања на расположението како анксиозност или депресија.

Храна богата со антиоксиданси (на пример, бобинки, темно чоколадо, зелен чај)

Антиоксидансите се од витално значење за заштита на нервниот систем од оксидативен стрес, кој може да ги оштети нервните клетки и да придонесе за когнитивно опаѓање. Храната богата со антиоксиданси, како што се бобинки (боровинки, јагоди), темно чоколадо и зелен чај, помагаат во неутрализирање на слободните радикали и го поддржуваат здравјето на мозокот. Се покажа дека флавоноидите во овие намирници ја подобруваат меморијата и учењето, додека ги штитат невроните од оштетување поврзано со стареењето. 

Добро балансирана исхрана богата со магнезиум, омега-3 масни киселини, витамини Б и антиоксиданси може многу да помогне во одржувањето на здрав и еластичен нервен систем. Со вклучување на овие состојки во вашите оброци, можете да ја поддржите функцијата на нервите, да го намалите стресот и да го заштитите вашиот мозок од долгорочно оштетување.