За мојата ќерка: Можам да се одречам од сè на светов, но никогаш од тебе

Денес, повеќе од било кога ми беа потребни барем 5 минути за себе. Пет минути да бидам јас – не мајка и сопруга, туку само јас. Мала, безгрижна јас која сака да побегне и да го преспие цело попладне. 

Но, денеска кога сакав да бидам сама, одлучив ти да бидеш со мене. Тука, на моите гради, блиску до срцето.

Требаше да го исчистам нередот во купатилото – не го направив тоа.

Требаше да зготвам ручек за целото семејство -  одлучив да не направам ништо.

Требаше да ставам маска на лицето, но не го направив тоа. 

Не одговорив ниту на меиловите од работа, ниту пак на пропуштените повици од моите пријатели.

Сакав само попладнето да го поминам со тебе, ќерко моја. Да дозволам да заспиеш на моите гради, да те слушам како спиеш безгрижно и како ме гушкаш со своите мали рачиња. 

Не направив ништо што морав, ништо што требаше. Сите работи ги оставив за подоцна. Сфатив дека често брзам, сакам да завршам многу работи а ти така одиш околу мене и ми поставуваш прашања. Се туткаш околу мојата половина, бараш прегратка, а јас само брзам некаде. 

Те сакам најмногу на светот, но некогаш заборавам дека си мало детенце на кое не му е важно да оди на балет, на англиски, на пливање. Донесувам одлуки за тебе, трчам насекаде, сакам да бидеш најдобра. Но, тоа што ти треба во овој момент е мојата љубов.

Ти си најважна за мене. Сакам да сум тука за тебе секогаш.