Сода бикарбоната е неизбежна во секое домаќинство. На многумина им се познати нејзините магични својства и мноштвото начини за нејзина припрема, како во кујната така и за козметички цели.
А дали знаевте дека обичната сода бикарбона може да биде корисна и во припрема на месо?
Можеби тоа ви звучи изненадувачки, но таа ќе ви помогне да направите вкусна сочна шницла дури и од најтврдото парче месо. Зголемувајќи ја pH на месото, содата бикарбона овозможува задржување на влагата и ја прави неговата структура понежна.
За да омекнете тврдо месо, следете ги следните чекори:
- Земете парче месо и посипете го со сода бикарбона
- Распоредете ја по целата површина на месото.
- Оставете го месото во фрижидер 3 – 5 часа.
- Пред пропремата добро измијте го со вода од чешма.
- Подгответе го своето омилено јадење!