Без капка масло: Крофни со банана

Необичен рецепт за сјајни крофни меки како пена.

СОСТОЈКИ:

15 гр квасец

1 лажичка шеќер

2 јајца

1 мала коцка путер

100 гр павлака

350-400 гр брашно

малку сол

1 пудинг од банана или ванила

шеќер за пудингот

1 банана

250 мл млеко

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Замесете глатко тесто со квасец, шеќер, додајте јајца, путер, павлака, брашно и малку сол. 

Тестото оставете го малку да одмори па развлечете го на половина сантиметар, па исечете на квадрати. 

Згответе пудинг, додајте шеќер по желба и измешајте една издробена банана. 

Изладете и со тоа полнете го тестото, поклопете па притиснете ги рабовите, покријте малку да одмори. 

Печете поклопено на сува тава на тивок оган.