Ограничувањето на посни состојки може да биде проблем за создавање вкусни рецепти. Но, ако ги имате правите идеи, ништо не е невозможно.
Во продолжение ви нудиме 3 посни солени рецепти, за кога стандардните идеи ќе ви досадат:
Подготовка:
Исчистете им ги рачките на пиперките и исчистете ги од жили и семки.
Помешајте го лебот, ситно сечканите кромид и лук со исечениот домат или доматното пире зависи што користите, изренданиот целер, туната и зачините.
Мешајте додека не добиете компактна смеса и со неа наполнете ги пиперките.
Наполнетите пиперки затворете ги со кругови компир. Попрскајте со маслиново масло и топла вода, па потпечете во рерна додека пиперките не омекнат.
Потребни состојки:
Подготовка:
Сварете го ослиќот, исцедете и оставете да се олади. Потоа иситнете го и измешајте го со туната и сардината.
Добиената смеса ставете ја во длабок сад и додадете ги лукот и кромидот. Промешајте ги и варениот ориз и презлата. Додадете ги зачините.
Добро измешајте и формирајте плескавици. Пржете ги во тава на малку масло.
Како прилог може да послужите варен зеленчук.
Потребни состојки:
Подготовка:
На масло пропржете го празот, па додадете ги ситно сечканите шампињони и исечканиот магдонос.
Маргаринот изматете го со мајонезот и додадете ги изладените шампињони.
Соединете го филот, па потоа мачкајте ги корите. Може да потпечете неколку минути и тортата да ја послужите топла.